Resepi Sotong Sumbat Telur |
bahan-bahan:
6 besar ekor sotong mudah
250gm kandungan udang cincang dan 2 btr telur
3 kayu ketam stick - dicincang halus
50gm serbuk penaik (serbuk roti)
1 biji telur ayam
Labu 1/2 bawang besar - dicincang
Garam dan serbuk sulah lada sedikit
,
sos masam manis:
4 lada sos pisau besar
sos tomato 1 sudu besar
1 sudu besar kicap cair
1 biji tomato - kiub
1 Hiris nanas - kiub
2 batang lada merah - dicincang kasar
2 bawang putih kusyen - dicincang
1 Hiris halia - dicincang
gula 1 sudu besar
A sedikit air
tomato ceri dan daun bawang untuk hiasan
,
Cara Membuat:
1. Bersihkan sotong, membuang kulit hitam dan pemimpin dalam buangan ini.
2. Menggabungkan kandungan udang, jaluran, bawang, roti dan serbuk telur. perasakan Perancis dan Mediterranean dengan garam dan lada sulah serbuk sedikit.
3. Masukkan badan asas sotong sehingga pepejal. Hooding paruh sotong itu dengan kayu dan juga tidak terbuka.
4. wap dalam pengukus dipanaskan untuk memasak. Mengangkat dan sotong badan kelarkan.
5. Bagi manis masam sos, bawang putih, halia dan tumis sehingga bau cahaya. Kemasukan lada cincang, tomato, kiub nanas. secara ringkas Perancis dan menambah sos lada, sos tomato, cecair gula dan kicap. Jika tebal tambah sedikit air.
6. Masukkan sotong, yang berakhir sebelum ini, tergantung sosnya bersama-sama sehingga sebati. 2-3minit memasak secara ringkas.
7. Masukkan sampingan dan hiaskan dengan tomato ceri dan daun kucai.
0 comments
Komentarlah dengan bijak