10:32

Ikan Kembung Masak 3 Rasa

Ikan Kembung Masak 3 Rasa


Bahan untuk 5 orang


Ikan untuk ikan kembung kerapu- Lieza
2 ulas bawang putih - dicincang halus
5 bawang merah - dicincang halus
8 lada merah - dicincang (jika anda suka cili pedas boleh diulangi atau penggunaan cili)
2 tomato - dipotong dadu
2 keping nanas - kiub
2 sudu besar cili pes
3 sudu besar sos tiram
sos ikan 2 sudu besar
ketumbar sedikit
1 sudu besar tepung jagung
Kunyit, garam, gula dan serbuk rempah
minyak

Cara Membuat


Ikan dibersihkan dan berlumur dengan garam, serbuk kunyit, pes cili dan tepung jagung.

anak ikan sehingga garing. Diangkat dan saliran yang baik.

Panaskan minyak dalam kuali lain dan masukkan bawang putih cincang dan goreng sehingga separuh kekuningan.

Kemudian masukkan bawang dan goreng sehingga wangi.

Tambah lada merah yang telah dicincang dan goreng satu tempoh minit. Kemudian, tambah nanas.

Tambah tomato cincang, sos tiram, gula, garam dan ikan rempah sos dan tepung jagung yang telah dicampur dengan air.

Apabila masak, tuangkan sos atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

You Might Also Like

0 comments

Komentarlah dengan bijak