Resepi Sate Ayam dan Kuah Kacang |
Satay Bahan-bahan:
1 ekor ayam dalam
keping 12
1 cawan gula pasir
garam 5 sudu teh
Blend bahan:
1/2 bawang kg
50 g jintan manis
30 g jintan putih
300 g lengkuas
200 g halia
50 g kunyit
5 serai
Peanut sos Bahan-bahan:
600 gm kacang tanah di
Sangai
1 cawan gula melaka
1/2 cawan cili kering
dalam Kisar
1 cawan minyak Mazola
air 2-3 cawan
5 biji bawang besar
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
halus
Cara membuat sate ayam:
Kisar bahan-bahan
bersama-sama ayam perap lebih kurang 6 jam
Sate dengan kayu begitu
letih.
Sediakan arang dan
membakar ke bara Sahaja.
Grill sehingga masak.
Boleh menggunakan kipas untuk menstabilkan haba.
Sebelum masak
sepenuhnya, air perapan renjiskan dan minyak dengan serai diketuk.
Cara membuat kacang sos:
Masak kacang tanah
dengan cara di Sangai.
Keluarkan dan
menyejukkan kacang kulit, kemudian direndam sebelum sahaja yang belum dikisar.
Kisar dalam pengisar
air. Jangan terlalu banyak air, bersebelahan dengan pulpa.
Mayang bawang besar dan
tumis dalam periuk sehingga wangi.
Masukkan Kisar cili
kering dan goreng sehingga minyak meningkat.
Lepas tu, kacang insert
yang telah dalam gabungan kira-kira 2-3 cawan air.
Apabila ia telah
menggelegak, masukkan gula melaka dan garam sehingga ada kemanisan penyakit.
Memadamkan api dan
biarkan sehingga sejuk
Yang sate resipi dan
kuah kacang supaya aku kongsikan kali ini. Janganlah heran jika pandangan itu
tidak tertumpu kuah kacang ketika masih panas kerana ia akan menjadi gelap
apabila ia adalah sejuk. Jadi, menjadi tempat pintar air.
0 comments
Komentarlah dengan bijak