20:29

Resepi Sate Ayam dan Kuah Kacang

Resepi Sate Ayam dan Kuah Kacang


Satay Bahan-bahan:



1 ekor ayam dalam keping 12
1 cawan gula pasir
garam 5 sudu teh

Blend bahan:



1/2 bawang kg
50 g jintan manis
30 g jintan putih
300 g lengkuas
200 g halia
50 g kunyit
5 serai

Peanut sos Bahan-bahan:



600 gm kacang tanah di Sangai
1 cawan gula melaka
1/2 cawan cili kering dalam Kisar
1 cawan minyak Mazola
air 2-3 cawan
5 biji bawang besar
1 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam halus

Cara membuat sate ayam:



Kisar bahan-bahan bersama-sama ayam perap lebih kurang 6 jam
Sate dengan kayu begitu letih.
Sediakan arang dan membakar ke bara Sahaja.
Grill sehingga masak. Boleh menggunakan kipas untuk menstabilkan haba.
Sebelum masak sepenuhnya, air perapan renjiskan dan minyak dengan serai diketuk.


Cara membuat kacang sos:




Masak kacang tanah dengan cara di Sangai.
Keluarkan dan menyejukkan kacang kulit, kemudian direndam sebelum sahaja yang belum dikisar.
Kisar dalam pengisar air. Jangan terlalu banyak air, bersebelahan dengan pulpa.
Mayang bawang besar dan tumis dalam periuk sehingga wangi.

Masukkan Kisar cili kering dan goreng sehingga minyak meningkat.
Lepas tu, kacang insert yang telah dalam gabungan kira-kira 2-3 cawan air.
Apabila ia telah menggelegak, masukkan gula melaka dan garam sehingga ada kemanisan penyakit.
Memadamkan api dan biarkan sehingga sejuk

Yang sate resipi dan kuah kacang supaya aku kongsikan kali ini. Janganlah heran jika pandangan itu tidak tertumpu kuah kacang ketika masih panas kerana ia akan menjadi gelap apabila ia adalah sejuk. Jadi, menjadi tempat pintar air.
Resepi Sate Ayam dan Kuah Kacang

You Might Also Like

0 comments

Komentarlah dengan bijak