Resepi Kuih Lapis Pelangi dari Tepung Beras |
bahan-bahan:
2 liter santan pekat
1425 ml susu cair
980 gram kanji
225 gram tepung beras
905 g gula
115 gula gm Melaka
2 sudu besar air mawar
2 daun pandan
pewarna hijau dan kuning
Cara Buat kek lapis:
Cook pekat gula, santan dan daun Pandak pada masa lalu pada mudah api yang tenang.
Perancis tepung beras, tepung dan susu cair di parut lain.
Pour, santan panas perlahan-lahan untuk doh tepung pekat telah huru-hara berterusan sehingga dicampur.
Bahagi adunan kepada tiga Kornet.
Warna pertama dengan doh hijau, doh dengan kuning kedua (boleh bubuh air meningkat), dan doh ketiga dengan gula Melaka.
Huru-hara dan tapiskan.
pengukus Panaskan dan 12-inci mangkuk pembakar. Dough lapisan kot kukus habis demikian. Gunakan semua lapisan doh 3 pisau.
Kukus hingga masak. Sebelum stim setiap lapisan, membolehkan adunan pertama dalam kekacauan.
0 comments
Komentarlah dengan bijak