Berdasarkan data terkini yang beredar, tahap penggunaan daging ayam di tengah masyarakat kita semakin hari tercatat semakin meningkat. Tidak hanya ayam bakar, ayam goreng, resepi stew ayam, resipi ayam mentega ataupun sate ayam, banyak sekali variasi resipi masak ayam yang beredar di tengah kita. Buat teman teman yang kebetulan hobi masakan yang manis dan mengandungi kicap, kali ini kita akan mengajak teman teman untuk membuat resipi ayam bumbu kecap yang lazat dan rempah nya meresap hingga ke dalam dagingnya. Selain kicap manis yang menjadi bumbu utamanya, kali ini kita juga akan menggunakan beberapa macam rempah untuk menambah kelazatan masakan ayam kali ini, seperti kicap Inggeris, halia dan rempah-ratus yang lain.
Ya, selain harganya yang cukup berpatutan masyarakat di semua golongan, kandungan gizi dalam daging ayam memang cukup bagus buat tubuh kita. Sebut sahaja protein, tenaga dan kalsium merupaka zat yang sangat diperlukan untuk kesihatan. Tentu saja, daging ayam juga mengandungi beberapa macam vitamin, seperti vitamin B, folat, vitamin C dan yang lain. Selain itu tentu saja rasanya yang enak juga menjadi salah satu faktor kenapa daging ayam ini sangat popular di tengah masyarkat kita. Untuk itu, selain sesuai sekali untuk teman makan nasi, resipi ayam kicap enak dengan halia yang akan kita buat kali ini juga bermanfaat sekali untuk kesihatan tubuh kita.
Resepi Ayam kicap |
Selain menggunakan beberapa macam kicap yang bagus dan kental sebagai bahannya, resipi ayam bumbu kecap sebaiknya juga menggunakan daging ayam yang masih segar. Rakan rakan boleh menggunakan daging ayam kampung atau ayam potong, yang penting keadaan nya masih bagus dan segar. Gunakan kicap yang kental dan berkualiti bagus kerana di sini salah satu herba yang penting adalah kicap. Untuk masalah tanda, rakan rakan boleh menggunakan jenama kegemaran keluarga, seperti kecap bango, ABC Gold atau yang lain. Tips cara membuat Resipi ayam kicap yang lazat selanjutnya adalah proses pemasakannya. Gunakan api kecil sehingga bumbu bumbu nya meresap hingga ke dalam dagingnya. Oke, untuk lebih jelasnya, silahkan melihat bumbu dan cara membuatnya di bawah ya.
Bahan dan Bumbu Resipi Ayam Kicap Istimewa
- Bahan utama yang digunakan adalah 1 ekor ayam saiz sedang besar. Gunakan ayam yang masih segar. Kalau memang menggunakan ayam potong, sebaiknya yang benar benar baru dipotong, bukan ayam frozen.
- Potong ayam mengikut selera 10-14 potong dan cuci bersih sebelum digunakan. Pastikan tidak ada kotoran dan darah yang masih melekat.
- Bawang merah tempatan saiz besar sebanyak 12 pcs. Kupas kulitnya dan potong nipis nipis supaya mudah untuk di tumis nantinya.
- Bawang putih saiz besar sebanyak 2 pcs. Potong kulitnya dan dihiris nipis untuk bumbu tumisannya.
- Kicap manis kental kurang lebih sebanyak 10-11 sudu makan. Gunakan kicap yang berkualiti bagus dan benar benar kental supaya hasilnya lebih lazat.
- Kicap Inggeris untuk menyedapkan makanan kurang lebih sebanyak 1 sndok makan saja.
- Halia yang sudah dikupas kurang lebih sepanjang 5 cm. Potong dan dicincang kecil kecil supaya lebih mudah meresap dan sebati dengan rempah yang lain.
- Sos sambal pedas kurang lebih sebanyak 1 sudu makan. Apabila teman teman hobi makan pedas, boleh ditambah juga beberapa pcs cabe rawit merah.
- Sos tomato kualiti baik kurang lebih sebanyak 2 sudu makan.
- Lada halus atau serbuk lada secukupnya (kurang lebih cuma sebanyak setengah sudu kecil atau sudu teh).
- Garam dapur beriodin secukupnya.
- Air dari perasan satu limau nipis saiz sedang besar.
- Air bersih secukupnya.
- Minyak secukupnya untuk menumis bumbu bumbu ayam kicap nya.
Cara Membuat Resep Ayam Bumbu Kecap Lazat
- Langkah pertama yang kita lakukan adalah merebus ayamnya sampai setengah matang.
- Selepas potongan daginga ayam dicuci, siram air perasan jeruk nipis ke atas potongan daging ayamnya dan aduk aduk menggunakan tangan supaya tercampur rata.
- Beri taburan garam dapur secukupnya (kurang lebih sekitar satu sudu makan). Aduk aduk daging ayam menggunakan tangan supaya garam sebati dan diamkan sebentar (kurang lebih 13-15 minit).
- Sediakan periuk rebusan dengan api sedang dan beri air secukupnya. Tunggu hingga mendidih dan masukkan potongan daging ayam diatas. Sesekali dikacau aduk lalu biarkan sampai daging ayam setengah matang terus tiriskan.
- Sediakan kuali dan beri sedikit minyak untuk menumis bumbunya.
- Hidupkan dengan api sedang kecil dan masukkan hirisan bawang merah dan hirisan bawang putihnya. Aduk aduk sampai tercium bau harum tumisannya.
- Masukkan halia yang sudah dicincang diatas dan kacau sebentar bersama rempah tumisan sebelumnya (masukkan juga hirisan cili rawit apabila diperluka untuk menambah rasa pedasnya).
- Masukkan kicap manis dan kicap Inggerisnya. Aduk aduk hingga semua bahan tercampur rata.
- Masukkan 2 sudu sos tomato dan satu sudu sos sambalnya. Aduk aduk kembali hingga semua bahan tercampur rata.
- Masukkan air bersih sebanyak kurang lebih 300 ml supaya ayam bumbu kecapnya ada kuahnya. Aduk aduk bersama bahan lain supaya tercampur rata.
- Masukkan potongan daging ayam separuh masak dengan eloknya dan aduk aduk bersama-sama dengan bahan yang lain.
- Masukkan gula, serbuk lada dan garam secukup rasa (kira kira butuh kira-kira satu sudu teh). Aduk aduk kembali hingga semua bahan tercampur rata.
- Rasalah dulu, tambah kicap dan garamnya apabila diperlukan. Aduk aduk kembali hingga airnya pekat dan tinggal sedikit.
Bagaimana menurut teman teman resipi ayam bumbu kicap di atas? Ternyata tidak sesukar yang kita bayangkan bukan. Kalau teman teman tidak terlalu suka daging ayamnya terlalu basah, rakan rakan boleh juga mengoreng daging ayam nya sebentar aja supaya lebih kering sebelum dimasukkan dan dicampur dengan herba yang lain. Untuk menambah cita rasanya, taburkan bawang goreng diatas Resipi Ayam Kicap Istimewa nya sebelum dibentangkan
0 comments
Komentarlah dengan bijak