Bahan Ayam Masak Halia / GINGER CHICKEN:
-Ayam 500 gr (potong kecil2)
ulas White -Bawang 5-7 (dihancurkan / dicincang halus)
-Ginger 3 bahagian (dipotong julienne / iris)
2 sudu besar oyster -Saus
-Merica Powder 1 sudu
-Garam Dan sup ayam segera kepada rasa
-Daun Bawang di iris2 2 cm
-Tepung Kanji / tepung jagung dicampur secukupnya dalam air (untuk memekatkan kuah)
Resepi Ayam Masak Halia |
Masak ayam halia CHICKEN / GINGER:
bawang putih -Saute dan halia sehingga wangi
Masukkan sos tiram, lada hitam dan ayam, aduk2 sehingga perubahan ayam warna / tegar
- Tambah 1 cawan air. Biarkan ayam masak sepenuhnya. Jika kurang air boleh menambah lebih rasa sup (sup ayam di bawah paras)
-Tambah Garam dan sup segera
- Icipi
-Tambah Bancuhan tepung jagung / tepung jagung Jangan terlalu tebal
-Matikan Fire, Taburkan Daun Bawang, aduk2 dan tuangkan ke dalam mangkuk yang disediakan
Perasa -Takaran menurut anggaran saya. Boleh diubah mengikut citarasa
0 comments
Komentarlah dengan bijak