08:42

Resipi Palak Paneer Low Calories

Terdapat satu lagi makanan India yang nampaknya wajib untuk anda rasa kerana makanan yang bernama palak paneer penuh dengan nutrisi dan tentu saja sangat lezat. Sekiranya anda mahukan kepakaran India yang lazat dan berkhasiat, anda boleh cuba merasai makanan yang dipanggil palak paneer. Cara membuatnya juga sangat mudah, kerana ia telah dibungkus dengan baik dan menarik oleh blog masakan terbaik di Indonesia

Sebenarnya sajak paneer makanan khas India adalah makanan yang dibuat dari arus utama seperti keju dan bayam. Sudah tentu dua ramuan utama palak paneer ini dicampur dengan rempah-rempah yang menjadikan rasa palak paneer lebih enak. Salah satu makanan khas India yang mempunyai tekstur yang sangat lembut dan mudah dicerna. Sekiranya anda adalah salah seorang yang tidak suka sayur-sayuran, anda boleh makan paneer ini.


Walaupun hidangan khas India yang lazat mempunyai banyak faedah, salah satu faedah memudahkan pencernaan dan merupakan makanan khas India yang ada di idolakan oleh vegetarian di India di sana. Oleh itu, pada kesempatan ini, halomuda.com akan mengajak anda untuk membahas cara membuat palak paneer atau resep palak paneer india untuk anda. Memang tidak banyak tempat makan panak panak ini, tetapi anda boleh cuba panak panak panak.

Resipi Panorami Palak Mudah, Renyah dan Enak

Bahan Resipi Palak Paneer



  • 1/2 sudu besar serbuk cumin
  • Serbuk cili merah mengikut rasa
  • Garam mengikut rasa
  • 1 segmen kunyit
  • 4 sudu besar bawang cincang
  • 1 sudu besar serbuk cilantro
  • 1/2 sudu besar mustard
  • 1 sudu chana dal
  • 1 sudu kecil urad dal
  • 4 gelas bayam atau biasa dipanggil dengan palak pur, puree
  • 1/2 liter air
  • 10 kotak keju paneer
  • 1 daun kari
  • 3 lada merah besar
  • 1/2 sudu teh jintan
  • 5 keping cabai hijau
  • Minyak masak secukup rasa


Care Membuat dan Langkah Resipi Palak Paneer


  1. Langkah pertama panak paneer resipi adalah untuk mendidih bayam, tentu saja dengan menambah 3 cawan air sehingga bayam lembut.
  2. Tolong panas minyak, kemudian tambah mustard dan tunggu sehingga mendidih dengan sempurna.
  3. Selepas itu tambah bahan-bahan lain seperti urad dal, jintan dan Chana dal.
  4. Sila kacau selama 2 minit dengan api sederhana.
  5. Kemudian tambahkan daun kunyit, kari dan bawang, biarkan masak.
  6. Rasa keju paneer, masak sehingga keju paneer berubah menjadi coklat keemasan dan cair.
  7. Masukkan juga bayam rebus, cili hijau dan 2 ulas bawang putih.
  8. Ingan, jangan buang air yang tersisa selepas bayam mendidih.
  9. Kini tiba masanya untuk menambah paneer pasta ke dalam kuali dan kacau rata.
  10. Selepas itu tambahkan air bayam yang baki dan masak selama 10 minit dengan haba sederhana.
  11. Masukkan garam, serbuk cili merah, jintan, serbuk ketumbar dan kacau dengan baik.
  12. Tentunya menunggu sehingga Palak Paneer mula menyebabkan minyak kari yang lazat.
  13. Sekarang resepi panak paneer telah berjaya dan bersedia untuk berkhidmat.

You Might Also Like

0 comments

Komentarlah dengan bijak