08:40

Resepi Ketam Masak Telur Masim Berkrim

Resepi Ketam Masak Telur Masim berkrim


Bahan-bahannya :

● 6 batang cili padi
● 6 ulas bawang putih
● 1 tin susu sejat
● 3 biji KUNING telur masin
● 5-6 sudu besar mentega
● 5 ekor ketam sederhana besar
● Sedikit minyak untuk menggoreng
● Garam secukup rasa

Cara-caranya :

1. Letak sedikit minyak dan goreng ketam yang telah dipotong dengan api kecil. Tutup kuali dengan tudung kuali dan biarkan lebih kurang 10-15 minit sampai ketam masak. Lepas tu tutup api.

2. Sementara menunggu ketam masak, memotong mereka dengan menggunakan bawang putih dan cili.

3. Penyediaan kuali lain, buka api kecil dan masukkan mentega. Apabila mentega cair, tambah bawang putih dan cili. Berhenti untuk seketika.

4. Tuangkan susu cair kemudian masukkan kuning telur masin (Amaran: masin kuning telur dan tidak tahu petikan langsung atau sebahagian putih). mash lecek kuning telur masin sehingga ia cair.
5. Sepanjang proses penyediaan ni, pastikan tangan tu sentiasa menggaulkan kesemua bahan tanpa henti.

6. Masukkan garam secukup rasa.

7. Kemudian masukkan ketam yang dah digoreng tadi.

8. Gaul sehingga sebati.

9. Tutup api bila kuah / creamy sudah sedikit pekat dan mendidih. Jangan biarkan terlalu lama mendidih nanti creamy nya jadi kering dan terlalu pekat.

You Might Also Like

0 comments

Komentarlah dengan bijak