Masakan ini adalah hidangan khas dari Malaysia, rasa yang unik dan aroma yang sangat kaya kerana di samping menggunakan pelbagai rempah dan santan, ayam dibakar di dalam oven dengan ringkas sehingga permukaannya menjadi kering tetapi di dalam masih lembap. Chicken perasa kemudian dimakan dengan menggunakan mendidih ayam sisa dengan nasi putih. Baik mengikut saya, nasi lemak wangi dan sedap paling lazat untuk mengiringi ayam, berbanding dengan nasi putih biasa. Nasi lemak adalah sebenarnya sama dengan Coffe di Indonesia telah membuat rasa ayam percikan menjadi lebih menendang dan peningkatan selera makan. Membuat nasi lemak sebenarnya sangat mudah, tetapi kerana saya sering gagal untuk menggunakan versi beras cookernya - beras menjadi kurang kasar dan tidak sekata masak - maka saya menggunakan cara tradisional untuk memasak menggunakan pengukus. Resipi dan proses saya termasuk di bawah sekiranya anda berminat.
Resepi Ayam Percik |
Percik Ayam Bahan-bahan:
- 4 keping paha ayam, atas ke bawah, menguli dengan 1 sudu garam dan basuh
- 500 ml santan adalah kentalnya
Perasa paste, menggunakan pengisar:
- 1 bawang
- 6 bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 5 telur kemiri, bakar
- 2 batang serai, bahagian putih sahaja
- 3 keping lada merah, dibuang biji
- 2 sudu teh ketumbar, bakar
- Jintan putih 1/2 sudu teh
- 2 segmen halia
- Kunyit 1 vertebra
- Daun 4 limau, dicincang halus
- 200 ml air untuk bergerak pengisar
Rempah:
- 2 segmen lengkuas, pipihkan
- 2 sudu besar air asam jawa
- 3 daun bay
- Garam 1 sudu teh
- 1 sudu besar gula perang, sikat
- 1 sudu teh serbuk air daging (pilihan)
Bahan nasi lemak:
- 250 gram beras, basuh dan rendam selama 1 jam
- 700 ml santan dengan kelikatan yang sederhana
- Garam 1 sudu teh
- 1 daun pandan, simpul
- 3 daun bay
- 3 daun limau
- 2 segmen halia dihiris nipis
- 1 batang serai, dihiris nipis
Bagaimana untuk membuat ayam percik:
Sediakan semua bahan-bahan untuk dihancurkan, dimasukkan ke dalam pengisar, tambah air dan proses sehingga licin.
Sediakan kuali, ayam meletakkan, pes perasa, halia, dan daun bay. Masukkan santan. Kacau sehingga sebati.
Masak dengan api sederhana sehingga susu mendidih, kacau sekali-sekala supaya susu yang tidak rosak. Tambah garam, gula, air asid dan serbuk air daging. Kacau rata.
Masak sehingga ayam lembut dan dimasak dengan santan mengecut dan menjadi berketul-ketul. Rasa hebat. Tutup api dapur.
Jika ayam itu masih tidak lembut, tambah air dan masak sehingga air yang mengalir keluar.
Sediakan lembaran penaik atau haba hidangan tahan, menguruskan ayam di atasnya. Dipanggang dalam ketuhar dengan 170'C susu selama 30 minit atau sehingga permukaan ayam untuk perasa coklat dan kering. Keluarkan dari ketuhar.
Hidangkan ayam dengan mendidih beras dan sos salad lemak ayam sisa.
Bagaimana untuk membuat nasi lemak:
Sediakan beras, basuh dan rendam beras dalam air sehingga permukaan dipenuhi air. Rendam selama 1 jam. Longkang.
Sediakan periuk, masukkan santan, dan semua bahan-bahan dan rempah. Rebus dengan api sederhana, kacau sekali-sekala, sehingga santan sehingga mendidih.
Masukkan beras dan kacau sehingga pekat dan susu kering. Tuangkan beras ke dalam pengukus pengukus dan kukus selama 30 minit atau sehingga nasi masak. Rice sedia untuk dimakan. Yummy!
0 comments
Komentarlah dengan bijak